martes, noviembre 20, 2007

Adeu a la indústria

En la Convenció pel futur de Nou Cicle vaig tenir l'opotunitat d'afirmar que el desenvolupament econòmic basat en la indústria és un model esgotat i devem ser capaços d'enllumenar un nou model basat en l'anomenada economia del coneixement.

Les oportunitats i costos de producció en els països en vies de desenvolupament són molt inferiors als que podem oferir les societats desenvolupades.

UNA NOVA OPORTUNITAT
No és quelcom que hagi d'alarmar, sinó tot el contrari, cal veure-la com una oportunitat de progrés per als països emergents i per als que deslocalitzen la seva producció que hauran de substituir-la per altre tipus d'activitats productives.

Avui, més que mai, la nostra societat ha d'apostar per l'economia del coneixement i accelerar les infraestructures i polítiques que permetin el seu desenvolupament i implantació.

És urgent i un repte canviar les prioritats. D'una banda, invertir més i millor en formació, sistemes educatius i infraestructures de les TIC; per una altra, cal potenciar nous valors com la creativitat i el talent.

És necessari posar en stand by el desenvolupament de les xarxes viàries i de transport i potenciar les autopistes de la informació, com matèria primera del coneixement.

CAP UN NOU MODEL ECONÒMIC
El creixement econòmic de Catalunya i el manteniment i millora de la qualitat de vida fan imprescindible una aposta decidida per l’impuls de la societat del coneixement.

La competitivitat econòmica de la nostra societat ja no pot venir per la reducció dels costes de producció, sinó por la generació d’activitats basades en l’ús intensiu de coneixement.

TALENT I CREATIVITAT
El desenvolupament d’aquest model implica l’extensió de les TIC a tots el àmbits de la nostra societat per afavorir la creativitat i la innovació i per atraure i retenir talent, com a matèria primera de la societat del coneixement que haurem de construir per no perdre el tren de la competitivitat i del progrés econòmic i social.

Cal augmentar les infraestructures i alhora la interconnexió i intercanvi d’informació en temps real entre tots els agents implicats: centres de formació, universitats, institucions, empreses, entitats i persones mitjançant una xarxa amb prou capacitat per donar resposta a totes les demandes.

També es necessari desenvolupar eines a l’abast de tothom com un programari informàtic lliure per accedir, compartir i comunicar-se entre els operadors i els usuaris. Els programes informàtics lliures no sol faciliten la comunicació, sinó que indueixin als usuaris a treballar en la seva millora, i per tant a conèixer-los amb profunditat; i per altra banda, l’estalvi de cànons i llicències es pot aplicar a l’adquisició i renovació d’quips.

No s'ha de tenir por de mirar al futur, sino que hem der capaços d'arriscar-nos per construir el que volem.